Blogs

......

AI en de onderschatting van de menselijke stem

Stemmen worden vervangen door AI. Ik heb het ook gehoord in de media. Daarom wil ik een gedachte delen, ontstaan vanuit mijn werk als zangdocent en presentatietrainer.

Waar anderen zich druk maken of hun werk vervangen wordt door AI, maak ik me druk om wat anders. In mijn lessen zangles of presentatie streef ik naar zingen en spreken vanuit het hart.

Het zijn magische momenten tijdens mijn zanglessen. Het moment dat iemand liefde opzoekt in zichzelf en een lied met gevoel zingt. Ik hoor en ik voel die liefde. Binnen het lied hoor ik welk couplet de leerling goed in het gevoel zit en waar hij het gevoel kwijtraakt. Op het moment dat het er wel is, voel ik het aan mijn lijf. Ik krijg het een beetje koud of kippenvel. Ik kijk niet altijd naar de zangleerling. Mijn ogen zijn ook vaak op de bladmuziek gericht. Daarom weet ik dat het niet met ‘het zien van de leerling’ te maken heeft. Deze magische momenten gebeuren maar af en toe. We werken immers ook aan zangtechniek, adem en ademsteun. Die overigens wel weer kunnen bijdragen aan het ervaren van zingen vanuit je hart.
Lees meer


......

Zingend een implantaat

Vandaag is er een implantaat geplaatst in mijn mond. Een paar maanden geleden is mijn kies getrokken en vanochtend kreeg ik een schroef in mijn kaakbot. Natuurlijk vond ik het spannend.

Ik help mensen die spreken in het openbaar spannend vinden. Dus ik ging voor vandaag even mijn eigen toolbox langs. Sowieso moest ik de angst niet wegduwen. Dat heeft in het verleden meer kwaad gedaan dan goed. Liever de angst in de ogen kijken of anders gezegd: de spanning omarmen. Als sprekers slappe armen of benen krijgen van de spanning, leer ik ze van te voren een krachtpose aan te nemen. Ik deed het vandaag met: ‘Ik kan dit!’

Lees meer


Zonder voorbereiding

Zonder voorbereiding

‘Speech je wel eens zonder voorbereiding?’ Vroeg iemand mij.
Er zijn wel momenten dat ik spontaan het woord neem, een toast uitbreng of improviseer. Maar een wat langer verhaal, met kop en staart, bereid ik liever voor.

Maandag ging het anders.
Ik kreeg de kans om te speechen bij Toastmasters Gouden Raad in Eemnes. In de middag las ik de email met de vraag of ik een speech kon geven voor, nog diezelfde avond. Ik had nog ander werk, die middag, maar schatte in dat ik het wel zou redden.

Ik kwam wat nerveus in Eemnes aan. Maar geen vervelende nervositeit. Meer eentje van ‘Ik heb er zin in!’ Ik vroeg me vooral af of ik de volgorde van mijn punten wel genoeg in mijn hoofd had. De rest zou wel loslopen. In mijn broekzak had ik een kaartje voor het geval dat. Het kaartje bleef in mijn broekzak. Volgens mij ging de speech prima. De feedback was ook heel positief.

Ik merkte eigenlijk dat ik die speech heel vlot in elkaar had gezet. Toch wijd ik dat aan de keren dat ik er veel tijd in heb gestoken. Als je een aantal keer uitgebreid je speech hebt voorbereid, dan word je er sneller en beter in. Je ziet eerder hoe je structuur in je speech kan brengen en je kent de tools om het publiek betrokken te houden. Als je altijd zomaar wat doet, dan blijf je aanrommelen.

Het was een leuke ervaring om te speechen met een korte voorbereiding. Maar wat is nou de conclusie? Hoe uitgebreid bereid je jezelf voor?

Lees meer


....

Oefen je speech met publiek.

Om echt een goede speech te kunnen geven, moet je deze heel vaak geoefend hebben. Ken het verhaal zó goed, dat er ruimte is om te spelen met woorden en de timing. Pas als je het verhaal goed kent, hebt je ruimte om vanuit het hart te spreken en contact te maken met je publiek.

Oefen je speech ook MET publiek! Liefst meerdere keren. Je zult zien dat je lijf anders reageert met publiek erbij. Je leert omgaan met spanning, je merkt waar je minder goed in het verhaal zit en je oefent met het onverwachtse. Is er geen groep onbekenden voorhanden, speech dan voor je buurvrouw, partner of familielid. Speech je online, dan oefen je met online publiek.

Dinsdag speechte ik in België/Hasselt (online). Ik ben me namelijk aan het voorbereiden op de volgende ronde voor de speechwedstrijd van Toastmasters International. Ik had het verhaal al goed in mijn systeem zitten. (Ik heb dit verhaal immers al verteld bij mijn eerste wedstrijd.) Ik werd aangekondigd en ik hoorde de titel: 'Three Multiply Ten!'. Ik moest even schakelen....De ogen waren al op mij gericht. Mijn speech is gewoon in het Nederlands en de titel is gewoon '3x10'.

En hóe dat dan in mijn brein gaat....

Lees meer


....

3 x 10

Mijn dochter verloor al haar zelfvertrouwen door tegenslagen op school. Hoe zij haar zelfvertrouwen weer terugvond, kun je zien in deze video van mijn speech '3x10'.

Ik heb ‘storytelling’ als vorm gekozen voor deze speech. Verhalen worden steeds vaker onderdeel van speeches. Cijfers en statistieken worden zo weer vergeten, maar als je je boodschap in een verhaal verpakt, dan is deze makkelijk te onthouden. Het is een goede manier om je punt te maken.

Daarnaast laat je je menselijke kant zien door een persoonlijk verhaal te vertellen. Hierdoor leert men jou kennen, de persoon achter het bedrijf.

Mijn verhaal is waar gebeurd. Ik heb het geschreven n.a.v. de online speechwedstrijd van Toastmasters International. Op 6 februari 2021 was mijn debuut: Ik deed voor het eerst mee aan de clubwedstrijd, georganiseerd door Toastmasters Morgenstond. De video is een live opname van deze wedstrijd.

Lees meer


....

Mijn eerste speechwedstrijd

Ik ga zaterdag meedoen aan mijn eerste speechwedstrijd. Ik ben helemaal niet zo van de wedstrijden en het per se móeten winnen, maar meedoen heeft ook zo z’n voordelen. Het helpt me om heel kritisch naar mijn speech te kijken en deze keer op keer te verbeteren. Een mooie uitdaging in deze tijd van veel binnen zitten. De wedstrijd wordt georganiseerd door Toastmasters International en vindt online plaats. Bij het online speechen heb je te maken met andere uitdagingen, dan speechen in een zaal.

Waar ik normaal contact leg door de mensen in de zaal aan te kijken, heb ik nu een second screen waar ik contact kan leggen met het publiek. Ik kijk zoveel mogelijk in de camera van mijn eerste scherm, maar als ik een vraag stel dan kijk ik naar de reacties op het tweede scherm. Mijn bevindingen deel ik daarna, door weer in de camera te kijken van het eerste scherm.

Lees meer


......

Vakantietip: oefen met presenteren én speel met je kids.

Vind jij het lastig als je in een groep onverwachts het woord krijgt? Wil jij graag oefenen met presenteren? Dan heb ik een leuke vakantietip voor je: Story Cubes!

Mijn kinderen zijn 14 en 11 jaar en ik merk dat ik niet meer zo vaak zin heb om een spelletje met ze te spelen. Maar voor dit spel ben ik zeker te porren. Het is een gezellige activiteit en.... je oefent meteen je communicatieve vaardigheden!

Hoe gaat het spel?
Je gooit de verteldobbelstenen en om de beurt vertel je een verhaal met de afbeeldingen als leidraad. Je kan alle 9 dobbelstenen gebruiken, of je begint met een kleiner aantal. Volgens de beschrijving is er slechts één regel: elk verhaal is goed! Ik geef je wat ideeën hoe je jezelf kan uitdagen.

Lees meer


......

Sta op en doe je zegje

‘Mirjam trouwt later met een directeur’, zei mijn moeder toen ik jong was. Het was als compliment bedoeld. Mijn moeder had ‘hoge’ verwachtingen. Ik stond er in die tijd niet eens van te kijken. Toch ben ik het nooit vergeten. Of de opmerking: ‘Mirjam, jij moet altijd zó voor jezelf opkomen!’. Die begreep ik nooit. Dat was dan weer niet als compliment bedoeld, maar dat vond ik dan zelf duidelijk wel een compliment. Te gek, ik kom goed voor mezelf op! Er werd op allerlei vlakken verschil gemaakt tussen jongen en meisje zijn. Ik kan vele voorbeelden geven.

Lees meer


Toekomst

Online meetings in de toekomst

Ik durf hier een toekomst voorspelling te doen, als het gaat om online meetings. Ik voorzie dat storytelling DE tool gaat zijn, die ervoor zorgt dat online meetings interessant blijven. Vertel een verhaal en je verbindt, inspireert en motiveert. Vertel een persoonlijk verhaal, waarbij je je hart laat zien en er is vertrouwen en openheid.

Van de week gaf ik les aan een klant op het gebied van spreken en speechen. Hij had van mij de opdracht gekregen om een persoonlijk verhaal te vertellen als inleiding van een bespreking. Deze klant vertelde online waar zijn hart sneller van gaat kloppen en waarom het onderwerp van de bespreking hem persoonlijk raakte. Ik hing aan zijn lippen en werd enthousiast. Ik realiseerde me ineens dat deze communicatiemethode IJZERSTERK is. Juist voor online meetings! Juist nu!


Lees meer



Online spreken

10 Tips online spreken

Twee maanden geleden zei mijn man nog: ‘Mirjam, dat online vergaderen begint echt populair te worden. Daar zou je ook iets mee kunnen doen’. Tja, online. Ik kijk er wel een keer naar….

En toen was daar het Coronavirus in Nederland. De scholen gingen dicht en de halve wereld ging online werken. Hét moment om te onderzoeken hoe mensen dit ervaren.

Lees meer



Vrij voelen

Ik wil van mijn zenuwen af!

‘Ik wil van mijn zenuwen af, als ik voor een groep spreek!’ Dat is de hulpvraag, die ik vaak krijg.

Je vindt het totaal niet nodig om zenuwachtig te zijn. Je hebt vaker voor een groep gesproken. Je weet wat je wil zeggen en je vindt het ook niet erg als je een foutje maakt. Je hebt immers geleerd mild te zijn voor jezelf. Waarom komt dan de spanning in je lijf toch weer naar boven? Je bestempelt het als irreële angst, totaal onnodig. Flauwekul!

En toch gebeurt het je….

Lees meer



Troonrede

Complimenten aan de koning!

Wil iemand van mijn netwerk, mijn complimenten doorgeven aan de koning?

De troonrede voorlezen aan zo’n groot publiek. Ga d’r maar aanstaan! Wanneer Willem-Alexander richting de troon loopt, zie ik de spanning op zijn gezicht. Kort kijkt de koning de zaal rond en dan begint hij….

Willem-Alexander spreekt met een prachtige rust. Duidelijk en verstaanbaar. Het is niet zijn eigen verhaal, maar het regeringsbeleid. Dat maakt het, dat hij het keurig en correct moet oplezen. Geen flauwekul, geen hip taalgebruik, Niet teveel spelen met dynamiek. En hij doet dat uitstekend. Drie kleine versprekingen. Ze zijn totaal niet storend. Een kniesoor die daar oplet. Zou zijn lijf tekeer gaan van binnen?

Lees meer



spreken met impact

Speechen of zingen!

'Zal ik speechen of zingen?' vroeg ik me vorige week nog af. Met een eigen geschreven lied was de keuze voor mij makkelijker: Mijn moeder werd gisteren 75 jaar en ik heb voor haar gezongen.

Liedtekst 'Als ik op een dag merk'

Als ik op een dag merk dat je oud bent
Een leven lang getrouwd bent
Klaar met het gesjouw bent
Als ik op een dag merk dat
J’ een vlek in je jurk laat
Niet zo snel weer op staat
Het praten niet meer vlot gaat
.....

Lees meer



digitale presention coach

Nieuw van Microsoft: De digitale presentatie coach

Laat jij je coachen door een computer? Als het zin heeft, waarom niet? Microsoft komt met de digitale ‘Presenter Coach’. De nieuwste versie van office 365 biedt, binnen het programma PowerPoint, de functie 'Rehears with coach'. Wanneer je deze knop activeert, word je tijdens het oefenen met presenteren, gewezen op je taalkeuze. Wanneer je bijvoorbeeld zegt ‘hey jongens’, geeft de computer de suggestie dat dit woordgebruik wel eens cultureel gevoelig kan liggen in sommige situaties. Ook je spreektempo wordt geregistreerd. Dit herinnert je, dat je vooral niet te snel moet praten. Ook is het aardig om te weten, hoe vaak je nu ‘uh’ als bindmiddel gebruikt.

Lees meer



Uil van Minerva

De uil van Minerva
Ik ben net terug uit Leusden en de zon schijnt. Mijn dochter is op kamp met haar waterpoloteam en ik was daar vanochtend bij. Ik was begeleider van één van de spellen van een parcours. Bij mijn spel kregen de kinderen ieder een letter van het woord ‘dromenland’ en met deze letters moesten ze zoveel mogelijk woorden maken, in 8 minuten. In no time vlogen de woorden me enthousiast om de oren: “Mal, lam, ren, mond, mand!” et cetera. Enkele teams kwamen met het woord 'MEL'.

De eerste keer dat ik dit hoorde vroeg ik verbaasd: “Mel, wat betekent dat? Dat is toch geen woord?” “Jawel”, antwoordde een kind, “bijvoorbeeld in: Hou je mel!” “Oooh, je bedoelt: muil!”. Ik moest er van grinniken. “Dat is met een ‘ui’ en niet met een ‘e’. “

Lees meer



de magie van drie

De magie van drie

Wanneer je presenteert of speecht, maak dan eens gebruik van de magie van drie, via de drieslag.
De drieslag is een opsomming van drie zaken, die de kernboodschap goed kunnen versterken. Een bekend voorbeeld is:
‘Heerlijk, Helder, Heineken’, of ‘Ik kwam, ik zag en ik overwon.’

Het eerste voorbeeld heeft een alliteratie, waardoor het klinkt als een klok en het tweede voorbeeld heeft een climax. Zo kun je goed naar het applaus toewerken.

Lees meer



spreken met impact

Ga jij speechen met kerst?

Wat een mooi gebruik om te speechen tijdens een diner. Het kerstdiner is daar een prachtig moment voor! Een woord van dank, omdat je je omringt voelt, of omdat iemand lang in de keuken heeft gestaan. Stilstaan bij het afgelopen jaar.

Lees meer