Je veilig voelen als je een presentatie geeft, kan een uitdaging zijn.
Dat is ook niet gek. We zijn roedeldieren. Als we voor een groep gaan staan, bijvoorbeeld als je een presentatie geeft, maak je jezelf een eenling voor de groep. Dat doet iets met je.
Ik heb klanten die prima kunnen presenteren. Maar ze zien er tegenop, want ze voelen zich niet comfortabel. Anderen worden overvallen door een trillend been, voelen dat hun lijf verslapt en kunnen ineens niet meer op bepaalde woorden komen.
Angst voor het presenteren staat bij vele bovenaan hun lijstje uitdagingen.
Ik heb zelf een lange weg afgelegd. Een belangrijke leerschool zijn mijn optredens als zangeres geweest. Gespannen zijn voor een optreden, maar de angst hiervoor maar flauwekul vinden. Deze mindset is niet helpend kan ik zeggen. Op het conservatorium leerde ik dat zingen niet alleen iets van de stem was, maar ook met het lijf. Ik leerde over houding en ademhaling. In mijn opleiding kwam spanning niet ter sprake. Mijn docent had het wel steeds over ‘stevig staan’, maar over gronding wist ik echter nog niks. Ik had geen idee. In een vervolgopleiding leerde ik te gronden en ontdekte ik dat ik veiligheid niet buiten mezelf moest zoeken, maar in mezelf. En weer later leerde ik krachtig kwetsbaar te zijn. En ik voel me daar heel comfortabel bij.
Een deel van mijn coaching gaat over omgaan met alles wat je voelt. Wat gebeurt er met jou als je in contact bent met anderen? Wat gebeurt er in jou als je gezien wordt? Samen hierover in gesprek gaan en oefenen met gegrond presenteren, kan je helpen om je veilig te voelen als je een presentatie geeft.
Mirjam Lammertink
Spreken & Speechen
geschreven op 18 januari 2025