Je vindt het totaal niet nodig om zenuwachtig te zijn. Je hebt vaker voor een groep gesproken. Je weet wat je wil zeggen en je vindt het ook niet erg als je een foutje maakt. Je hebt immers geleerd mild te zijn voor jezelf. Waarom komt dan de spanning in je lijf toch weer naar boven? Je bestempelt het als irreële angst, totaal onnodig. Flauwekul!
En toch gebeurt het je….
Soms sta je voor een groep en heb je nergens last van. Bij andere presentaties ben je dagen van te voren gespannen. Of je denkt dat je alles onder controle hebt en dan 5 minuten voordat je gaat spreken, merk je ineens dat je adem omhoog schiet en dat je hart bonkt als een gek.
Herken je dat?
Ik ken het zelf heel goed. Ik was 15 jaar en trad voor het eerst op met mijn popband. Ik heb een week slecht geslapen van de spanning. Daarna volgden er vele optredens, audities voor het conservatorium, mijn eindexamen jazz-zang en live zingen op de radio. Ik heb me als spreker en professioneel zangeres helemaal vrij op het podium gevoeld. En ik optredens meegemaakt, waar ik dood ging van de zenuwen. Ook ik wilde van die spanning af.
De belangrijkste les die ik heb geleerd is: Als je iets niet wil voelen en je duwt het weg, dan blijft dit gevoel terugkomen. Je nervositeit kan zelfs erger worden. Als je bol staat van de spanning, kun je niet zomaar de ontspanning vinden. Wel kan je die adrenaline, die energie, ombuigen. Buig de gedachte ‘het is eng’ om naar ’Ik heb er zin in!’ Beide is een soort opwinding. Ondertussen heb ik de reacties van mijn lijf leren kennen en heb ik tools, om met deze spanning om te gaan. Ik werk o.a. veel met adem. Door ademtechniek kan ik mijn lijf kalmeren. Daardoor straal ik meer rust uit.
Goed voorbereid zijn op je presentatie, zorgt ook voor vertrouwen.
Mirjam Lammertink
Spreken & Speechen
geschreven op 23 januari 2020