Troonrede
Complimenten aan de koning!
Wil iemand van mijn netwerk, mijn complimenten doorgeven aan de koning?

De troonrede voorlezen aan zo’n groot publiek. Ga d’r maar aanstaan! Wanneer Willem-Alexander richting de troon loopt, zie ik de spanning op zijn gezicht. Kort kijkt de koning de zaal rond en dan begint hij….

Willem-Alexander spreekt met een prachtige rust. Duidelijk en verstaanbaar. Het is niet zijn eigen verhaal, maar het regeringsbeleid. Dat maakt het, dat hij het keurig en correct moet oplezen. Geen flauwekul, geen hip taalgebruik, Niet teveel spelen met dynamiek. En hij doet dat uitstekend. Drie kleine versprekingen. Ze zijn totaal niet storend. Een kniesoor die daar oplet. Zou zijn lijf tekeer gaan van binnen?

Lees meerspreken met impact

Speechen of zingen?
'Zal ik speechen of zingen?' vroeg ik me vorige week nog af. Met een eigen geschreven lied was de keuze voor mij makkelijker: Mijn moeder werd gisteren 75 jaar en ik heb voor haar gezongen.

Liedtekst 'Als ik op een dag merk'

Als ik op een dag merk dat je oud bent
Een leven lang getrouwd bent
Klaar met het gesjouw bent
Als ik op een dag merk dat
J’ een vlek in je jurk laat
Niet zo snel weer op staat
Het praten niet meer vlot gaat
.....

Lees meerdigitale presention coach

Nieuw van Microsoft: De digitale presentatie coach.
Laat jij je coachen door een computer? Als het zin heeft, waarom niet? Microsoft komt met de digitale ‘Presenter Coach’. De nieuwste versie van office 365 biedt, binnen het programma PowerPoint, de functie 'Rehears with coach'. Wanneer je deze knop activeert, word je tijdens het oefenen met presenteren, gewezen op je taalkeuze. Wanneer je bijvoorbeeld zegt ‘hey jongens’, geeft de computer de suggestie dat dit woordgebruik wel eens cultureel gevoelig kan liggen in sommige situaties. Ook je spreektempo wordt geregistreerd. Dit herinnert je, dat je vooral niet te snel moet praten. Ook is het aardig om te weten, hoe vaak je nu ‘uh’ als bindmiddel gebruikt.

Lees meerUil van Minerva

Elfa minverva
Ik ben net terug uit Leusden en de zon schijnt. Mijn dochter is op kamp met haar waterpoloteam en ik was daar vanochtend bij. Ik was begeleider van één van de spellen van een parcours. Bij mijn spel kregen de kinderen ieder een letter van het woord ‘dromenland’ en met deze letters moesten ze zoveel mogelijk woorden maken, in 8 minuten. In no time vlogen de woorden me enthousiast om de oren: “Mal, lam, ren, mond, mand!” et cetera. Enkele teams kwamen met het woord 'MEL'.

De eerste keer dat ik dit hoorde vroeg ik verbaasd: “Mel, wat betekent dat? Dat is toch geen woord?” “Jawel”, antwoordde een kind, “bijvoorbeeld in: Hou je mel!” “Oooh, je bedoelt: muil!”. Ik moest er van grinniken. “Dat is met een ‘ui’ en niet met een ‘e’. “

Lees meerde magie van drie

De magie van drie
Wanneer je presenteert of speecht, maak dan eens gebruik van de magie van drie, via de drieslag.
De drieslag is een opsomming van drie zaken, die de kernboodschap goed kunnen versterken. Een bekend voorbeeld is:
‘Heerlijk, Helder, Heineken’, of ‘Ik kwam, ik zag en ik overwon.’

Het eerste voorbeeld heeft een alliteratie, waardoor het klinkt als een klok en het tweede voorbeeld heeft een climax. Zo kun je goed naar het applaus toewerken.

Lees meerspreken met impact

Ga jij speechen met kerst?
Wat een mooi gebruik om te speechen tijdens een diner. Het kerstdiner is daar een prachtig moment voor! Een woord van dank, omdat je je omringt voelt, of omdat iemand lang in de keuken heeft gestaan. Stilstaan bij het afgelopen jaar.

Lees meer