de magie van drie
De magie van drie
Wanneer je presenteert of speecht, maak dan eens gebruik van de magie van drie, via de drieslag.
De drieslag is een opsomming van drie zaken, die de kernboodschap goed kunnen versterken. Een bekend voorbeeld is:
‘Heerlijk, Helder, Heineken’, of ‘Ik kwam, ik zag en ik overwon.’

Het eerste voorbeeld heeft een alliteratie, waardoor het klinkt als een klok en het tweede voorbeeld heeft een climax. Zo kun je goed naar het applaus toewerken.

Een ander voorbeeld met een drieslag is:
‘Met dit voorstel verminderen we de kosten, stijgt onze winst en zijn we de concurrentie voor’.

Waarom is drie zo magisch?

 • Met drie heb je een groep.
 • Drie is overzichtelijk.
 • Drie heeft een afronding in zich.

  Het geeft de suggestie van volledigheid. Let maar eens op hoe we tot 3 tellen:
  1...Dit is het begin,
  2...Dit schept verwachting,
  3...Het einde, of de klapper op de vuurpijl.

  Let er maar eens op waar je de drieslag allemaal tegenkomt. Of gebruik in je eerst volgende presentatie eens de magie van drie.

  Mirjam Lammertink
  Spreken & Speechen  spreken met impact

  Ga jij speechen met kerst?
  Wat een mooi gebruik om te speechen tijdens een diner. Het kerstdiner is daar een prachtig moment voor! Een woord van dank, omdat je je omringt voelt, of omdat iemand lang in de keuken heeft gestaan. Stilstaan bij het afgelopen jaar. Iemand verwelkomen bij de familie of uitspreken dat je iemand mist. Een paar zinnen is al genoeg. Ga jij speechen deze kerst?

  Ik ga speechen! De laatste keer dat ik speechte voor mijn familie, heb ik dit spontaan gedaan. Ik tikte tegen mijn glas en ik ben gaan staan. Dit jaar ga ik mijn speech voorbereiden. Ik ga je vertellen hoe ik dit aan ga pakken. Wellicht kan ik je inspireren om ook te gaan speechen.

  Hoe bereid ik mijn speech voor? Ik begin met de vraag: waarom wil ik speechen? Wat wil ik bereiken? Ik wil speechen om me verbonden te voelen met elkaar. Vervolgens sta ik stil bij de doelgroep. Wie zijn de toehoorders. Dat zijn mijn ouders, mijn broer en zijn vriendin, mijn man en mijn kinderen van 12 en 9 jaar. Wat wil ik zeggen of benoemen? Ik wil onze verbondenheid benoemen. Welke structuur past hier goed bij? Ik kies voor de volgende vorm:

  • Introductie
   1. kerst vroeger
   2. kerst nu
   3. kerst in de toekomt.
  • Afsluiting

  Ik zet op een rijtje hoe onze kerst er vroeger uitzag. Het is leuk om herinneringen op te halen. De helft van het gezelschap kent onze kerstvieringen van vroeger niet. Het lijkt me voor hun leuk om te horen hoe dat ging. Dan ga ik beschrijven hoe onze kerst nu is. Ik kan daarbij onze verbondenheid benoemen. Bij mijn kerst in de toekomst kan ik me richten op mijn kinderen. De jeugd heeft de toekomst. Daarna kies ik wat ik als introductie en als afsluiter ga zeggen.

  Ik bedenk van te voren welke dingen ik kan benoemen, rondom deze kapstok. Ik schrijf dit puntsgewijs op. Ik ga mijn speech een paar keer hardop oefenen. Ik schrijf de zinnen niet uit en ga mijn speech ook niet uit mijn hoofd leren. Als ik voldoende rust neem tijdens het speechen, dan komen de zinnen vanzelf. Een spiekbriefje mag, maar heb ik nu niet nodig. Ik heb de kapstok in mijn hoofd en weet wat ik wil zeggen. Zo pak ik het dit jaar aan.

  Heb je ook zin om te gaan speechen met kerst? Ik zou zeggen: gewoon doen!
  Ik wens iedereen een fantastische kerst, met veel gezelligheid!

  Mirjam Lammertink
  Spreken & Speechen